Regio Noord

Presentatie Russisch-Oekraïens Conflict 19-01-2023 Hoogeveen

Alex Knoops (bestuurslid en coördinator Activiteiten Regio Noord) verzorgde op 19 januari een boeiende presentatie over de huidige oorlog, die er woedt tussen Rusland en Oekraïne.
De lezing werd gehouden in Brasserie “de Basis”, gevestigd onder de verkeerstoren van het vliegveld te Hoogeveen.
In het eerste deel werden we meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van dit conflict. In chronologische volgorde vanaf de Russische revolutie tot heden werd ons allen duidelijk hoe de expansiedrift van Rusland is ontstaan en maar niet ophoudt, en welke overeenkomsten er zijn met het huidige conflict.
Het verzoek om interactief mee te doen tijdens de presentatie werd niet opzij gelegd. Er werden veel vragen gesteld, die door Alex goed konden worden beantwoord.
Niemand had er erg in, dat de pauze later viel dan gepland.
Na de pauze werd in deel twee de opbouw van de Russische Luchtmacht behandeld. Het immens groot land heeft dan ook een zeer groot arsenaal aan vliegtuigen. Variërend van zeer oud tot uiterst modern. Dat juist de meest moderne straaljagers (nog) niet worden ingezet heeft vooral te maken met de angst dat de technologie in verkeerde handen zou kunnen komen.
Alex liet ons foto’s zien in zijn presentatie van bijna alle soorten van toestellen.
In vergelijking met de westerse krijgsmachten valt op dat het onderhoud slecht is. Veel van de huidige toestellen zijn in de Oekraïne gebouwd, zodat er langzaam maar zeker een gebrek ontstaat aan onderdelen.
Toch moet er niet te vroeg worden gejuicht, want de tactiek van de verschroeide aarde wordt nog steeds toegepast door Rusland.
Iemand plaatste de opmerking: ”Onderschat de Russen nooit”
Dit werd door velen beaamd. Na meer dan twee uur werd Alex hartelijk bedankt voor de interessante lezing. Door de actualiteit wist ieder waar het over ging en dat bleek wel uit het feit dat de meesten nog nableven. Er werd nog stevig nagepraat door de bijna 30 aanwezige regioleden.

Tekst en foto’s: Jan Veldkamp

Geef een reactie