Frisian Flag 2023

Bekijk hier de aftermovie van Frisian Flag 2023

Vliegbasis Leeuwarden was tussen 2 en 13 oktober weer gastheer voor de combined air operations-oefening Frisian Flag. Dat die niet zoals gebruikelijk in het voorjaar werd gehouden, kwam doordat de Friese basis op dat moment niet beschikbaar was vanwege werkzaamheden aan het banenstelsel. Dit jaar vloog een relatief klein deel van de deelnemers vanaf Leeuwarden: Nederlandse en Amerikaanse F-35’s, Belgische F-16’s, Duitse Eurofighters en Finse Hornets. De F-16’s van 312 Squadron en de Deense luchtmacht vlogen vanaf hun thuisbases, Britse F-35B’s vanaf een vliegdekschip in de Noordzee. De volgende editie van Frisian Flag staat gepland voor voorjaar 2025.

In Onze Luchtmacht 6-2023 is een uitgebreid verslag te vinden van deze oefening.

Video en foto’s: Ramon Faber

Tekst en foto’s: Kees van der Mark

Waar 322 Squadron Frisian Flag in de afgelopen jaren organiseerde, deed het onlangs opgerichte 323 Air Combat Development Centre dat ditmaal. Uiteraard vlogen F-35A’s van 322 wel volop mee.
Inmiddels zijn de F-16AM’s van 312 Squadron aan hun laatste jaar bezig. Bij een volgende Frisian Flag zullen ze dan ook niet meer van de partij zijn.
De Finse F/A-18C Hornets kwamen dit jaar om een andere reden naar Leeuwarden: het beoefenen van de integratie van 4e en 5e generatie gevechtsvliegtuigen, omdat ook Finland koos voor de F-35.
Terwijl een Duitse Eurofighter na het tanken wegvliegt bij de A330 MRTT van de Multinational MRTT Unit tijdens een Frisian Flag-missie, passeert deze de maan.
US Air Force F-35’s van RAF Lakenheath kwamen al vaker naar Leeuwarden, maar dit was de eerste keer dat ze er voor Frisian Flag waren. Het 493th Fighter Squadron ‘Grim Reapers’ ging vorig jaar over van F-15C/D naar F-35A.
F-16AM vloog vele jaren in het ‘Orange Lion’-demoschema en slijt zijn laatste dagen bij de Koninklijke Luchtmacht – weer in het standaard grijs – bij 312 Squadron op Vliegbasis Volkel.
Net als in Nederland zijn de dagen van de F-16 ook in België geteld, hoewel het type daar nog wel een jaar of vijf langer blijft doorvliegen voordat het volledig door de F-35 is vervangen.
Een Eurofighter van Takstisches Luftwaffengeschwader 31 ‘Boelcke’ tankt bij een A330 MRTT voordat het de strijd aangaat in het scenario van de ochtendmissie van 5 oktober.
Na zeven jaar van afwezigheid kwamen Finse Hornets weer naar Leeuwarden voor Frisian Flag. Het type opereert tussen 2026 en 2030 zij aan zij met zijn opvolger, de F-35A.
Drie F-16AM’s van 312 Squadron aan de linkervleugel van een A330 MRTT, terwijl ze hun beurt afwachten om aan de boom van de tanker hun dorst te lessen.
Voor de oefening kwam 313 Squadron van Volkel naar Leeuwarden met zes F-35A’s, waaronder deze F-031 met jubileumstaarten. Het tigersquadron vierde zijn zeventigjarig bestaan op 1 december.
De enige tweezitter die de Duitse Eurofighter-wing van Nörvenich meenam naar Leeuwarden, verlaat met full afterburner de Friese basis om zich in het gevecht boven de Noordzee te storten.
2 Tactische Wing op Florennes stuurde acht F-16’s naar Leeuwarden. Ten tijde van de volgende editie van Frisian Flag, in 2025, zit deze eenheid volop in de transitie van F-16 naar F-35.
In 2022 deden voor het eerst F-35’s mee aan Frisian Flag. Toen waren het nog vier van de KLu, ditmaal waren het maar liefst zestien uit drie verschillende landen.
A300 MRTT’s ondersteunden Frisian Flag dagelijks. US Air Force KC-135’s zorgden geregeld voor aanvullende tankercapaciteit. Dit exemplaar voorziet vier Deense F-16’s boven de Noordzee van brandstof.