Binnenlands nieuws

Close Air Support

Een van de belangrijkste missies tijdens de uitzendingen naar Irak is het ondersteunen van de eigen grondtroepen. Deze vorm van air power wordt aangeduid met Close Air Support (CAS). Afhankelijk van de behoefte kan het gaan om verkenning, het tonen van de aanwezigheid van jachtvliegtuigen of wapeninzet. Een goede coördinatie tussen de vliegtuigen in de lucht en de mannen op de grond is daarbij essentieel. Regelmatig moet dit daarom geoefend worden, zo ook vorige week, toen vooral de Vliegbasis Leeuwarden de oefenlocatie was.

Majoor Jeffrey en kapitein Boris staan in hun F-16’s op de Vliegbasis Leeuwarden klaar om aan een nieuwe Close Air Support-missie te beginnen
Met de kaarten uitgespreid op tafel bespreken na afloop van de missie v.l.n.r. de vliegers kapitein Boris en majoor Jeffrey van 322 Squadron met eerste luitenant Peter van de 43ste Gemechaniseerde Brigade de resultaten. Luitenant Peter zorgde als Joint Terminal Attack Controller (JTAC) voor het aanwijzen van de doelen op de grond.

Geef een reactie