Binnenlands nieuwsNieuws

Swift Response in volle gang

Het is al weer 14 jaar geleden dat de Air Manoeuvre Brigade (AMB) – een combinatie van de helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) en 11 Luchtmobiele Brigade (LMB) – voor het laatst echt grootschalig te velde kon oefenen. Dat was toen t.g.v. het operationeel worden van de brigade en die oefening vond plaats in oktober 2003 in Polen. Daarna kwam het er niet meer van, met name door alle uitzenddruk. Maar nu is er dan eindelijk weer gelegenheid, in ieder geval voor het DHC met zijn helikopters, om hun gevechtsgereedheid weer op peil te brengen, noodzakelijk bij een grootschalig conflict. Aan de oefening nemen zes CH-47D Chinooks van 298 Squadron, zes AH-64D Apaches van 301 Squadron en twee Cougars van 300 Squadron deel.

Voor de duur van de oefening zijn het personeel en de helikopters van de deelnemende squadrons 298, 300, 301, 930 en 931 in één gezamenlijke eenheid ondergebracht, een z.g. Composite Squadron.

De oefening met de naam Swift Response wordt gehouden onder de vleugels van de Amerikaanse 173e Brigade bij het Joint Multinational Readiness Center (JMRC) in het Zuid-Duitse Hohenfels en duurt tot en met 20 oktober.

WFH

De deelnemende helikopters, waaronder de zes CH-47D Chinooks, staan op betonnen platforms op een zacht glooiende helling van het Joint Multinational Readiness Center (JMRC) te Hohenfels.
Het DHC heeft zijn eigen mobiele verkeerstoren meegenomen.
Een AH-64D Apache van 301 Squadron hovert boven het oefenterrein. Op de achtergrond zijn enkele barakken te zien, waarin het aan de oefening deelnemende personeel is ondergebracht.
Aan Swift Response doet ook een Brits-Franse airborne brigade mee. In hun samengesteld helikoptersquadron met Gazelles, Puma’s en Apaches ontbreken dit keer de Chinooks en daarom maken ze gebruik van Nederlandse Chinooks. Daarvoor moesten ze eerst trainen in het in- en uitstappen. Op de foto proberen Franse luchtmobiele soldaten zo snel mogelijk een Nederlandse Chinook op aanwijzing van Nederlandse instructeurs te verlaten.
De Britse luchtmobiele soldaten behoren tot het Gurkha-regiment. Deze soldaten uit Nepal kennen een lange traditie binnen de Britse krijgsmacht en willen natuurlijk wel een foto als herinnering mee naar huis nemen.

Een gedachte over “Swift Response in volle gang

Geef een reactie