NLAC

Zweefvliegen Vliegbasis De Vredepeel

METEO helaas weer gelijk…..

Ons geplande combinatie weekend zweefvliegen – ballonvaren werd op de zaterdag bruut verstoord door een zogenaamd ‘slepend front van slecht weer’. Reden voor organisator Ad Drijgers om onze hoog gemotiveerde Aircadets toch maar af te bellen voor de eerste dag. Met een mooie zondag in het vooruitzicht en een briefing om 09.30 uur kwamen onze Aircadets alsnog naar de Luitenant-Generaal Best kazerne (voorheen Vliegbasis de Peel) fraai gelegen in zowel Brabant als Limburg.

Zweefvliegclub de Peel onder aanvoering van onze oud-F16 vlieger Ad trok alles uit de kast en met maar liefst 4 tweezitters en 6 instructeurs startten we met slepen als lieren. De ZES (Zweefvliegclub Eindhovense Studenten) zorgde in goede samenwerking voor alle lierstarts terwijl op de verharde baan de Piper Cup drukdoende was om de nodige sleepstarts te verzorgen.

Meerdere Starts :

De geoliede machine leverde onze 12 Aircadets 4-5 starts per persoon op, een ongekend groot aantal op 1 dag. Het fraaie weer met mooie cumulus (waar dit keer geen regen uit viel) resulteerde zelfs in enige thermiek zodat ook het zweven in de belletjes voor nieuwe ervaringen zorgde. Een aantal van de jongelui hebben tot slot ook nog een circuitje in het sleepvliegtuigje mogen maken…..al met al een dag vol vliegplezier.

Gemêleerd Gezelschap. Met onze jonkies van 13-14 jaar en de wat oudere Aircadets van rond de twintig was het een bont gezelschap. De aanwezigheid van bijna-vlieger vaandrig Johan Braaksma was een bonus voor alle jongeren die vragen hadden over de selectie en opleiding tot militair vlieger. Johan gaat na afronding van de grondschool plaats nemen in de cockpit van de Pilatus PC-7. Dit alles vanaf Vliegbasis Woensdrecht waar de Koninklijke Luchtmacht haar elementaire militaire vliegeropleiding huisvest. Verder gaf Sil Jaake (14 jaar) gaf nog een interview ; hij is een van de jongste solovliegers zo niet de jongste ooit van de NL Aircadets !

Tekst & foto’s: Hans Goedings

Video: Hans Goedings / Ramon Faber

Geef een reactie