NLAC

Vliegen in een simulator: een unieke ervaring bij de NLAC

“Niet normaal zo gaaf”, aldus de veelgehoorde reactie van onze aircadets die deel konden nemen aan een sessie KDC-10 of Hercules simulatie-vliegen. De Koninklijke Luchtmacht was NLAC weer eens ter wille met iets ongelooflijk gaafs op vlieggebied.
We brachten met twee kleine groepen van 6 personen een bezoek aan het Air Mobility Training Center (AMTC) en het Load Master Training Center (LMTC) op de
vrijdagen 24 februari en 17 maart.
Via het netwerk van oud-F16 vlieger Ad (bekend van de zweefvliegweekenden op Vliegbasis De Peel) wisten de enthousiaste trainers Martijn en Peter een vliegertraining op maat aan te bieden. Na een korte briefing werden de simulatoren bekeken en bezochten we de helikopterframes waarin de loadmasters hun training met VR-brillen ondergaan.
Het echte werk vond daarna plaats in de heuse cockpits van de twee transportvliegtuigen (zie Ramon’s video-impressie). Met Ad op de gezagvoerdersstoel werden onze aircadets geschoold en scherp gehouden op heading, circuitvliegen, landinggear (out or in), ILS en touchdown (met of zonder zijwind !). Met name Jasper deed het zo leuk dat hij nog even een brandende motor om zijn oren kreeg na een succesvolle landing met 7 knots zijwind.
Al met al een zeer exclusief uitstapje voor de jonge vliegliefhebbers. Wie heeft er nu op 14 jarige leeftijd al een vlieguur KDC-10 in zijn logboek bij mogen schrijven?
Daarvoor moet je wel NL Air Cadets zijn! Helaas is de KDC-10 simulator inmiddels verscheept naar de USA waar ook ons tankvliegtuig eerder naar toe ging. Maar deze ervaring pakken ze ons niet meer af, dank AMTC Martijn, Peter en Ad.
Hans Goedings
Voorzitter NLAC

Een rondje vliegen in de Simulator

Geef een reactie