Binnenlands nieuwsNieuws

F-35 voor het eerst paraat voor bewaking en bescherming luchtruim Benelux

Een duo F-35’s en ook 2 F-16’s van Nederland staan vanaf vandaag bij toerbeurt stand-by voor de bewaking en bescherming van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg (Benelux). De zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) voeren Nederland en België om en om uit. Nederland neemt de taak tot 9 mei over, voor het eerst ook met het F-35-jachtvliegtuig.

Foto: Mediacentrum Defensie/Koninklijke Luchtmacht.

Voor de QRA staan permanent 2 gevechtsvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. De toestellen stijgen binnen enkele minuten op om een ongeïdentificeerd toestel in het Benelux-luchtruim te onderscheppen. Deze taak gebeurt in Nederland onder controle van het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen (AOCS NM). Wanneer de gevechtsleiding een vliegtuig opmerkt dat geen radiocontact maakt, wordt de QRA gealarmeerd om het toestel te onderscheppen.

F-35’s zijn gestationeerd op de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van de Benelux behoort tot de kerntaak van de luchtmacht.

In België gebeurt de inzet van de QRA onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Beauvechain. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen zodra ongeïdentificeerde vliegtuigen richting luchtruim van een naburig land vliegen. Zo valt tijdig in te spelen op een mogelijke dreiging.

De Belgische jachtvliegtuigen hebben Kleine-Brogel en Florennes als thuisbasis.

Tekst: Koninklijke Luchtmacht

Geef een reactie