Binnenlands nieuws

Verjaardag Koninklijke Luchtmacht

Omdat 1 juli op een zondag viel, werd de verjaardag van de KLu dit jaar op maandag 2 juli gevierd. Traditioneel worden daarbij ook de in het afgelopen kalenderjaar overleden militairen en burgermedewerkers herdacht bij het Monument voor Gevallen Vliegers op de voormalige Vliegbasis Soesterberg.

De Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt, begon zijn toespraak met de verheugende mededeling dat het goed gaat met de Luchtmacht. “We hebben méér kisten op de plaat staan, na jaren van bezuinigingen.” Maar inmiddels dook een ander probleem op: “Het binden van onze talenten vergt nu iedere dag onze aandacht.”

Wat de Luchtmacht doet is belangrijk: “Onze missies, wat we doen, doen er echt toe.” Hij vond het daarom mooi dat er dezelfde middag vliegerkruizen aan zes vliegers zouden worden uitgereikt en noemde de betrokkenen bij voornaam.

Generaal Luyt ging ook in op oorlogsvlieger Jan Plesman, die hij een ‘rolmodel’ noemde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapt naar Engeland, vloog hij daar Spitfires, tot hij op 1 september 1944 bij Saint-Omer in Frankrijk werd neergeschoten. Zijn toestel noch zijn stoffelijk overschot zijn ooit gevonden en nog ieder jaar gaat een team van 322 Squadron o.l.v. een historicus in Saint-Omer naar hem op zoek. “Om hem thuis te brengen,” zo zei generaal Luyt en sprak zijn grote waardering daarover uit.

7 gedachten over “Verjaardag Koninklijke Luchtmacht

 • Martin Hendriks

  Wanneer verjaardag KLU dit jaar en hoe opgeven?

  Beantwoorden
  • Ramon Faber

   Hallo Martin,
   30 juni 2023 is dit feest en betreft het aanmelden komt binnenkort meer info over.

   Beantwoorden
 • Martin en alle andere belangstellenden. Houdt u mail in de gaten, zodra de definitieve aanmeldprocedure bekend is dan krijgt u nader bericht. Wij zijn hiervoor afhankelijk van de Klu. Daarnaast komt er separaat ook nog een aanmeldingsprocedure voor de KNVOL.

  Beantwoorden
 • Uitermate slechte communicatie m.b.t. de reünie van 30 juni j.l.
  Zeker alleen voor leden van het blad en niet voor voormalige dienstplichtigen.

  Beantwoorden
  • Beste Erik,

   Vervelend dat u dit zo hebt ervaren. Als lid kon u bij het kopje ‘evenementen’ aanmelden voor de reünie.
   Als u in dienst was bij de Luchtmacht, moet u daar zijn. Wij zien niet verantwoordelijk over de uitnodigingen die de Luchtmacht heeft verstuurd.

   Vriendelijke groet,
   Ramon Faber

   Beantwoorden

Geef een reactie