Binnenlands nieuws

10 jaar Defensie Helikopter Commando

Op vrijdag 29 juni heeft het Defensie Helikopter Commando (DHC) zijn tiende verjaardag gevierd. Opgericht op 4 juli 2008 is de eenheid, waarin alle helikopters van Defensie zijn geconcentreerd en die deel uitmaakt van de Koninklijke Luchtmacht, uitgegroeid tot een indrukwekkende organisatie. De Lynx, AB 412 en Alouette III zijn sinds die tijd uit de sterkte verdwenen. De NH90 was toen alleen nog in prototypevorm aanwezig.

“Tijdens deze ceremonie vieren we vandaag de verjaardag van de Luchtmacht, vieren we het 10-jarig bestaan van het Defensie Helikopter Commando en herdenken we onze overleden collega’s,” zo zei commandeur Gerhard Polet, commandant van het DHC onder meer in zijn toespraak. “De ochtend zal in het teken staan van waardig herdenken. Na deze ceremonie zal het accent meer op het vieren komen te liggen. Daarom is dit een dag met een lach en een traan.”

Nadat de vlag halfstok was gehesen (foto 1) vlogen vier Apaches een Missing Man Formation (waarbij een van de toestellen afbuigt) over het opgestelde personeel en genodigden (foto 2).

Speciaal voor de familieleden van het personeel en de uitgenodigde oud-gedienden was er ’s middags een helikopterdemo, waarbij de Apache, Cougar, Chinook (foto 3, met Luchtmobiele soldaten) en de NH90 (foto 4, waarbij een ‘vlieger in nood’ via de ‘hoist’ wordt opgehesen) hun kunnen vertoonden. De demo werd afgesloten met een fly-by in box-formatie (foto 5). 

Geef een reactie