Binnenlands nieuws

Frisian Flag 2017 in volle gang

Op maandag 27 maart is de oefening Frisian Flag op de vliegbasis Leeuwarden van start gegaan. Deze jaarlijkse, twee wekelijkse oefening trok wederom vele internationale eenheden naar de vliegbasis Leeuwarden.

‘De oefening is bedoeld om realistische training te bieden in moderne scenario’s’ vertelt Kolonel Denny Traas, de commandant van de vliegbasis Leeuwarden. ‘Tijdens de complexe missies worden een veelvoud van doelen nagestreefd waaronder de interoperabiliteit tussen de deelnemende landen en ook het evalueren en valideren van tactieken. Daarnaast biedt deze grootschalige oefening ook de mogelijkheid om vliegers te ‘upgraden’ naar bijvoorbeeld mission commander’.

De meest exotische deelnemers kwamen dit keer uit New Orleans. De Louisiana Air National Guard bracht 12 F-15’s de oceaan over als onderdeel van een Theater Security Package (TSP). Na het deelnemen aan Frisian Flag zullen de F-15’s nog tot zeker eind april op Leeuwarden trainen met de lokale F-16’s en andere NAVO-partners. Daarna zullen de F-15’s verhuizen naar een andere vliegbasis in Oost-Europa zoals dat ook in de afgelopen jaren is gebeurd.

Volgens de basis commandant is de integratie van 5e generatie vliegtuigen de volgende stap die de oefening door zal maken. ‘We werken nauw samen met onze Amerikaanse en Britse partners en doen er alles aan om vanaf 2018 F-35’s te laten deelnemen aan Frisian Flag.’ Dit zullen niet de twee Nederlandse F-35’s zijn die op Edwards AFB gestationeerd staan maar Amerikaanse of Britse. ‘Onze eigen F-35’s zijn druk met de operationele test en evaluatie en kunnen niet vrijgemaakt worden om nog een keer naar Nederland te komen. We hebben daarom nadrukkelijk om Amerikaanse of Britse vliegtuigen gevraagd. Er is vanuit de F-35 gemeenschap erg veel behoefte aan het integreren met 4e generatie toestellen en Frisian Flag is daar erg geschikt voor’ Aldus de commandant. De vraag of de oefening in aanloop op de transitie naar de F-35 de oefening opgeschort zal worden weest de commandant van de hand.

Deelnemers Frisian Flag 2017

12x F-16AM KLu
7x AM 349 squadron, België
5x F-16AM, Portugal
6x Tornado GR.4 31 squadron, RAF
12x F-15C/D 159th FW/ LA ANG
5x Mirage 2000D EC3/3
10x Eurofighter Typhoon LTG-31
1x E-3A AWACS vanaf de Geilenkirchen
1x DA20 COBHAM (Civiel)

Frisian Flag duurt tot en met vrijdag 7 april.

Frisian Flag 2017 was waarschijnlijk de laatste keer dat Engelse Tornado’s GR.4’s als deelnemers trok. Vanaf 2018 worden de vliegtuigen vervangen door de F-35B. [Mike Schoenmaker]

Pas sind begin 2017 zijn de KLu F-16’s uitgerust met de geavanceerde AIM-9X Sidewinder. De combinatie met de eveneens relatief nieuwe Sniper pod geeft de F-16’s geavanceerdere capaciteiten. [Frank Crebas]
Het pronkstuk van de LA ANG. Deze F-15C wist in de golfoorlog 3 vliegtuigen uit te schakelen. [Frank Crebas]
 

De F-15’s op Leeuwarden zijn voorzien van markings van de Florida en Louisiana Air National Guard. Na 3 maanden zal de Florida ANG het stokje van de Louisiana ANG gedurende het TSP overnemen. Dergelijke constructies wordt ook wel een rainbow deployment genoemd. [Frank Crebas]
Een Duitse Eurofighter tijdens het bijtanken in de ESSO tanker track [Mike Schoenmaker]
 

349 Smaldeel van de Belgische Luchtmacht bracht haar nieuwe jubileum tail naar Leeuwarden. [Frank Crebas]

Tekst: Frank Crebas

2 gedachten over “Frisian Flag 2017 in volle gang

  • De Belgen zijn heer en meester in het op indrukwekkende wijze beschilderen van hun F-16’s, wat een juweeltjes!

    Beantwoorden
  • Een mooi en bondig verslag van zowel Frisian Flag 2017 als het EART gebeuren. De heren fotografen chapeau en hartelijk dank en tot wederziens.

    Beantwoorden

Geef een reactie