Binnenlands nieuws

4th Combat Aviation Brigade

Op 21 juni zijn de eerste helikopters van de 4th Combat Aviation Brigade uit Fort Carson, Colorado, overgevlogen naar de Vliegbasis Eindhoven. Vandaar vliegen ze door naar Duitsland. Een dag ervoor waren de 54 UH-60 Black Hawks en CH-47F Chinooks met het transportschip ‘Endurance’ in de Botlek gearriveerd. De Apaches van de brigade zullen later in de maand worden afgeleverd. De 4th Combat Aviation Brigade wordt negen maanden lang in Europa gestationeerd. In het licht van de verslechterde veiligheidssituatie zijn er meer Amerikaanse militairen aanwezig in Europa voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.
Het overslagterrein in de Botlek is tot ‘tijdelijk militair terrein’ gemaakt en wordt dag en nacht bewaakt door Nederlandse militairen. De Koninklijke Luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters opstijgen met onder meer MAOT (Mobile Air Operations Team)-personeel en levert een blusvoertuig van de brandweer (inclusief On Scene Commander) en voorziet de helikopters van brandstof voor hun verdere vlucht.

Een typisch Rotterdams plaatje, gezien de naam van de werf op de achtergrond.
De eerste UH-60M Black Hawk van 4th CAB verlaat het overslagterrein.
Een lid van het MAOT (Mobile Air Operations Team) en een E-ONE blusvoertuig van de Viegbasis Eindhoven bewaken het opstarten van de eerste vijf Black Hawks.
De Black Hawks worden ook gebruikt voor gewondentransport (medevac).
De rotorbladen van de UH-60 Black Hawks zijn tijdens het transport opgevouwen en kunnen daardoor sneller in orde worden gebracht.
De CH-47F Chinooks zijn spiksplinternieuw en komen zonder rotorbladen uit het schip. Met speciale apparatuur worden de bladen aangebracht.

Geef een reactie