Regio Deelen

Regioavond Regio Deelen

Regioavond op 10 januari 2023. Wegens ziekte van de voorzitter neemt penningmeester Sip Tol deze avond de honneurs waar en introduceert de spreker van hedenavond, Commodore Johan van Deventer, commandant van het ACC, het Air Combat Command. In gewoon Nederlands dus Luchtstrijdkrachten.

“Prachtige voordracht”. “Weer even bijgepraat”. “Je wordt niet zomaar Commodore” “Wat een enthousiasme” Zomaar een paar reacties van de aanwezigen na afloop. Van Deventer was niet alleen gekomen, hij had zijn stafadjudant meegebracht die ook graag wilde horen wat er allemaal te melden viel. Deze is pas heel kort bij het ACC.

Bij een 5e generatie luchtvloot hoort ook een 5e generatie luchtmacht. De wereld verandert snel om ons heen, maar de luchtmacht heeft niet de nijging spontaan mee te veranderen. Visie 2016/2017 gaf hier zicht op en de toestand in de Ukraine bracht alles in een stroomversnelling.

In de oude situatie deden Vliegbases Leeuwarden en Volkel heel veel dubbel in de ondersteuning van de vliegoperaties. Of eigenlijk deden ze dezelfde dingen, maar dan vaak net even anders. Dit centraal aanlopen scheelt een hoop tijd en mankracht en zorgt bovendien voor een betere afstemming tussen de squadrons onderling. Daarbij zal AOCS Nieuw Milligen nu veel meer en tijdiger onderdeel worden van de processen. Dat samen is echt een enorme winst van één Air Combat Command,” aldus commandant Van Deventer. (Bron: Vliegende Hollander 2022/06/02)-

De MQ-9 zal bewapend worden met Hellfire en lasergestuurde wapens. Maar heeft geen zelfbescherming, zal dit ook niet krijgen. De politiek heeft hiermee ingestemd. Voorlopig doet de MQ-9 nuttig werk (Maritieme policing) vanuit Curaçao, maar eigenlijk is dit een nevenproduct van de opwerkingsfase. De missie vanaf Hato is verlengd tot 30 juni 2023. Het is de verwachting dat er daarna een nieuwe missie elders volgt.

De nadruk van de presentatie was duidelijk op het belang van Intel. Steeds meer gegevens zijn nodig die dan weer tot informatie moeten worden gemaakt. Hiervan profiteert men van “in het veld”. De uitdaging van 2023-24 is de transitie van de nucleaire taak van Volkel van de F-16 naar de F-35. Dat is een zeer kritisch traject waarbij geen fouten geoorloofd zijn. Pas wanneer deze taak geheel door de F-35 kan worden overgenomen is deze transitie afgerond en kan de F-16 worden uitgefaseerd.

Ook het takenpakket van het AOCS wordt uitgebreid, meer betrokkenheid voor de medewerkers, meer deel van een totaalpakket, meer motivatie dus. En als Combat Command veel meer bij het totale ACC betrokken.

Een zeer boeiende voordracht. Sip Tol bedankt Van Deventer en overhandigt hem de traditionele VVV-bon.

Voor meer informatie over het ACC zie: https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2022/06/02_acc-oprichting

Tekst: Gertjan van de Klashorst Foto’s Gertjan van de Klashorst en Arnoud de Vries.

Geef een reactie