D-Day vlag
Het Amerikaanse marineschip LCC 60 leidde op 6 juni 1944 de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa. Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Op de achtersteven wapperde de Amerikaanse vlag, toen nog met 48 sterren. Van der Beek nam de vlag mee naar huis en had deze tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.
In juni van dit jaar verwierf de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk, die meer dan twintig jaar in de VS heeft gewoond, de door de strijd gehavende Amerikaanse vlag op een veiling voor 514.000 dollar. De vlag staat voor hem symbool voor de offers die geallieerde soldaten hebben gebracht voor de vrijheid van Europa.
Hij heeft de vlag in langdurige bruikleen gegeven aan het NMM. Op zijn verzoek heeft het ministerie van Defensie de aankomst van de vlag in Nederland ondersteund. Op donderdag 15 september werd de vlag door een Chinook van 298 Squadron naar Soesterberg overgevlogen en met militair ceremonieel ontvangen in aanwezigheid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Amerikaanse, Canadese en Nederlandse Tweede Wereldoorlog-veteranen.
Het NMM stelt de vlag op speciale wijze tentoon met aandacht voor zowel de D-Day invasie in Normandië alsook de symboliek van de Amerikaanse vlag. De tentoonstelling is tot het eind van dit jaar te zien.
Foto 1
Het z.g. Vlaggendragers Detachement, bestaande uit een vertegenwoordiger van de Koninklijke Luchtmacht, de Landmacht en de Marine, brengt na aankomst de ingepakte vlag naar de minister, voorafgegaan door tamboers en pijpers. Amerikaanse en Nederlandse soldaten vormen een Erecouloir, een erehaag.
Foto2
Zorgvuldig wordt de door de strijd gehavende Amerikaanse vlag uitgepakt.
Foto 3
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert overhandigt op haar beurt de vlag aan de directeur van het NMM, Hedwig Saam.
Foto 4
Met deze CH-47F (nl) Chinook o.l.v. gezagvoerder Dennis van 298 Squadron werd de vlag bij het NMM afgeleverd. Het was de eerste keer na de sluiting van de vliegbasis dat weer een Chinook landde op deze plek.
Tekst en foto’s: Willem Helfferich