Binnenlands nieuws

1 Juli viering

De traditionele 1 juli-viering van de Koninklijke Luchtmacht heeft twee gezichten: herdenking van de collega’s die het afgelopen jaar zijn overleden én de verjaardag vieren, dit jaar voor de 103e keer.
De nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal-vlieger Dennis Luyt, wees er in zijn toespraak op dat het belang van de Luchtmacht alleen maar toeneemt. “Belangrijk is dat we ons blijven voorbereiden op nieuwe missies. Daarbij is grootschalige inzet niet meer ondenkbaar.”
In 2015 had de Luchtmacht helaas afscheid moeten nemen van tien gewaardeerde collega’s. “We zijn ze te vroeg kwijtgeraakt, maar ze zullen in onze herinnering voortleven en we zullen ze nooit vergeten,” aldus generaal Luyt. Hij noemde alle namen op, waaronder ook die van Harm van der Heide, het ook door de KNVOL zo betreurde bestuurslid.
Bijzonder was dat de commandant aan de familie van drie overleden collega’s een medaille mocht uitreiken. Het was voor het eerst dat tijdens deze plechtigheid medailles werden uitgereikt. Het ging om de Dag Hammarskjöld-medaille. Dit is geen traditionele medaille, maar een kristallen schijf. Deze naar een beroemde VN secretaris-generaal vernoemde onderscheiding verlenen de Verenigde Naties sinds 1998 postuum. Hij is voor militairen, politiemedewerkers en burgers die tijdens een VN-missie om het leven kwamen, sinds 1948 zijn dat er meer dan 3.400. De drie betrokken militairen, kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger die op 17 maart met een Apache verongelukten en luitenant-kolonel Wolter van Thiel die in zijn slaap op 29 november overleed, werkten voor de VN-missie Minusma in Mali.

Geef een reactie