Over onze regio Schiphol/ Noord-Holland

nh90

 

De regio Schiphol/Noord-Holland is in de jaren vijftig opgericht als afdeling Amsterdam. In die jaren waren de andere afdelingen veelal gegroepeerd rond een vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht.De afdeling Amsterdam was echter toegespitst op alles wat er op en rond Schiphol plaats vond. Later is de naam gewijzigd in de Regio Schiphol/Noord-Holland. Sinds 2008 is er ook binnen deze regio een Luchtmachtbasis, het vliegveld De Kooy bij Den Helder, de thuisbasis van NH90 helikopters van het Defensie Helicopter Commando (DHC).

De Regio Schiphol/Noord-Holland biedt ieder jaar aan de regioleden een interessant activiteiten programma met  een grote variatie aan Luchtmacht- en luchtvaart gerelateerde onderwerpen. En van tijd tot tijd ook onderwerpen die niets met “vliegen” te maken hebben, maar wel heel interessant zijn en een grote groep belangstellenden trokken.

In de activiteiten en lezingen komt de civiele luchtvaart regelmatig aan bod . Vertegenwoordigers van zowel de luchthaven als van Schiphol gerelateerde bedrijven en instellingen leveren een bijdrage aan ons programma. Een kern van zo’n 75 regioleden bezoekt de evenementen geregeld en vormt daarmee een hechte vriendenclub. Anderen, met name spotters, kiezen vooral voor de bezoeken aan vliegbases en kunnen daarbij bijzondere foto’s maken. In iedere periode van drie jaar wordt een bezoek gebracht aan vrijwel alle bases van de Luchtmacht. Uitschieters zijn excursies naar de F-16 velden Leeuwarden en Volkel waar we dan langs de baan mogen staan en de druk van de nabranders op onze borstkas kunnen voelen.

Een bezoek aan het Centrum Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg is wetenschappelijk interessant omdat de vraag, hoe de menselijke fysiologie reageert op de vijandige omgeving van hoog en hard vliegen, mede wordt uitgelegd aan de hand van een centrifuge en een onderdrukkamer. Ook hier geldt, wordt lid van de KNVOL en je hebt een kans er te komen.

Ook organiseert de regio busvervoer naar de Luchtmacht Dagen via een vrije busbaan en parkeren vlakbij de static show. Daarbij ook gratis toegang tot een speciale tent met een groot terras om de show van dichtbij te kunnen bekijken.

De regio Schiphol/Noord-Holland is bijzonder door zijn oriëntatie mede op de burgerluchtvaart en is vooral interessant voor leden met een brede interesse voor de luchtvaart. Een regio die door de gevarieerde keuze van onderwerpen steeds weer een verrassend programma weet te bieden. Mede daardoor hebben we een stabiele groep van ruim 550 regioleden.

Foto: Frank Crebas