Nieuws regio Noord

Update Uitzending F-35 detachement Malbork.

Eind februari hebben wij als KNVOL Regio Noord het initiatief genomen om het
momenteel naar Polen uitgezonden detachement wat voor bij de koffie en thee te
sturen. Bij Bakkerij Knol in Groningen heb ik koeken gehaald en deze afgeleverd op
de vliegbasis Leeuwarden om naar Malbork in Polen te sturen. Wij zijn niet voor niets
het partnerschap met 322 squadron aangegaan. Vanaf deze Poolse basis opereren
momenteel 8 F-35’s van 322 squadron. Deze inzet loopt tot het einde van deze
maand. Als dank ontvingen wij een bericht terug van “Plebs” de commandant van het
squadron.
“Via deze weg wil ik jullie hartelijk danken voor de overheerlijke kruidenkoeken die
we van jullie hebben gekregen. Ze zijn afgelopen week in Polen gearriveerd. Deze
koeken vallen zeer in de smaak bij een bakje koffie/thee.
We zijn inmiddels alweer een aardig eind over de helft van onze inzet. Van begin feb
tot en met eind maart zijn we hier inzet gereed met 8 F-35’s. We staan tot en met
eind deze maand non-stop met 3 tails op de QRA en daarnaast vliegen we twee
waves per dag, gemiddeld een 4 turn 4, 6 dagen in de week. Zondag gebruiken we
als low-ops dag. De kisten houden zich hier erg goed. We hebben wat
beschikbaarheid van de tails betreft niets te klagen. Overigens valt er helemaal niets
te klagen en draait het detachement erg goed. De uren counter staat op ongeveer
een kleine 300 uren in ongeveer 200 sorties in 5 weken. De missies die naast de
QRA met name prioriteit hebben is homeland defence (Integrated Air and Missile
Defence – IAMD), Defensive Counter Air (DCA) en Suppression of Enemy Air
Defense (SEAD).
Nogmaals dank voor de koek en de brief met blijk van waardering. Top! Groeten,
Plebs”
Wat mooi fotomateriaal ontvangen dat ik jullie niet wil onthouden Poolse Mig-29’s en
Franse Rafales die vanuit de Baltics opereren.


Programma voor de komende periode:

 • 16 april 19:00 uur BIC Leeuwarden, Algemene Leden Vergadering Regio
  Noord met aansluitend de uitgestelde presentatie over de C-130 operaties in
  Mali en Afghanistan. Ongetwijfeld zal de recente inzet in Turkije en de
  vervanging van de C-130 ook nog wel aandacht krijgen. Let op omdat het
  gecombineerd is met de ALV alleen toegankelijk voor leden van de Regio
  Noord. Toegang is gratis
 • 11 mei 19:30 uur BIC Leeuwarden, presentatie over het ACC door
  Commodore Johan “Cake” van Deventer.
 • 24 mei Excursie naar het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings
  Commando (DGLC) op de Lt. Kol Best Kazerne in Vredepeel, (vm. vliegbasis
  De Peel)


Meer informatie vindt u op de evenementenpagina op onze website waar u
zich ook kunt aanmelden (www.onzeluchtmacht.nl)

 • Noteert u vast in uw agenda dat het 75 jarig jubileum van de KNVOL op 30
  juni georganiseerd zal worden bij het NMM op de voormalige vliegbasis
  Soesterberg.
  Wij zetten een grote dubbeldeks touringcar in voor vervoer naar de locatie.
  Toegang en vervoer voor leden is gratis. Nadere informatie volgt.

Reünie 322 Squadron “80 Jaar”

Commodore-b.d. Ab Schoute overleden
Met verslagenheid hebben wij deze week het bericht ontvangen dat onze oud-voorzitter Commodore-b.d. Ab Schoute op 3 december jl. op bijna 86-jarige leeftijd is overleden

Hij was Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden, erelid van de KNVOL en van 2006 tot en met 2015 voorzitter van onze Regio.

De uitvaartplechtigheid zal plaats vinden in besloten kring.

Namens het bestuur en de leden van de Regio Noord condoleren wij de familie van Ab en wensen hen veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens het bestuur van de KNVOL/Regio Noord

A. den Drijver

Kolonel-vlieger b.d.

Voorzitter

Nieuwsbrief regio Noord
Zeer gewaardeerde KNVOL leden van onze Noordelijke Regio,

Ik hoop dat u allen van een mooie zomerperiode heeft mogen genieten; ik neem aan dat velen van u alweer op zoek zijn naar een fraaie invulling van de herfstvakantie. Zo snel kan de tijd gaan.
Het mooiste nieuws van de afgelopen maanden heeft natuurlijk weer te maken met de ontwikkelingen rond COVID-19. Sinds eind september mogen en kunnen we weer wat meer en daar willen we natuurlijk graag volop gebruik van maken. Laten we hopen dat de opleving van het aantal nieuwe Corona gevallen, waar op het moment dat ik dit zit te typen weer sprake van is, een kortdurend fenomeen is, en dat we voor de komende maanden weer wat presentaties en bezoeken zonder al te stringente restricties kunnen uitvoeren.

Zoals gezegd, we kunnen weer meer en onze Activiteiten Commissie heeft daar op 4 en 5 oktober dan ook meteen dankbaar gebruik van gemaakt met dank aan het Bureau Communicatie van de Vliegbasis, de Elt. Jayme Tol. Zij wisten op beide dagen een zeer succesvol bezoek te regelen aan onze Leeuwarder vliegbasis; beide dagen konden 30 van onze leden getuige zijn van zowel het vertrek als ook de terugkeer van een complete Weapons Instructor Course (WIC) wave. Van heel dichtbij konden zij de F-16’s, F-35’s, Tornado’s, Eurofighters zien vertrekken en terugkeren. Ik denk dat de sluiters van de fototoestellen het straaljagergeluid welhaast wisten te overstemmen.

16 oktober 2021

Sinds onze vorige nieuwsbrief van eind juni is er ondanks de nog geldende restricties toch ook wel een en ander georganiseerd en uitgevoerd.
Op 26 juni 2021 is er een fietstocht georganiseerd over de vm. vliegbasis Twenthe onder leiding van gids René Vossebeld van het Koude Oorlog Centrum (KOC)

Op 14 september 2021 hebben wij een bezoek gebracht aan de vliegbasis Gilze-Rijen waarbij wij het DHC, traditiekamer en Stichting Historische vlucht (SHVKLu)

Voor onze presentaties kunnen we weer terecht op vliegbasis Leeuwarden; in het BIC zijn wij welkom met maximaal 50 personen. De planning voor een eerste activiteit aldaar is in volle gang.
In Hoogeveen hebben we momenteel nog een uitdaging. De uitbater die ons altijd zo goed heeft ondersteund, is er mee gestopt. Het bestuur van het vliegveld Hoogeveen is druk doende een nieuwe uitbater aan te trekken. Zodra die bekend is gaan we zeker weer proberen nieuwe afspraken te maken. Ondertussen kijken we ook naar alternatieven. Zodra een bruikbare locatie op Hoogeveen is gevonden, zullen we daar zo snel mogelijk starten met activiteiten.

Wij houden u op de hoogte.

Naast de lezingen wordt er natuurlijk ook hard gewerkt om weer interessante locaties te bezoeken. Zo heeft u voor 4 november 2021 wellicht reeds de oproep gezien om deel te nemen aan een excursie naar het Crash 40-45 museum in Aalsmeerderbrug. Daar zijn o.a. de restanten van de Fokker D-XXI 229 tentoongesteld die ten dele als voorbeeld hebben gediend voor Jack van Egmond bij de bouw van zijn D-XXI. Jack van Egmond is deze dag onze speciale gast.

Jacques van Egmond bij zijn D-XXI met zoon Jac jr in de cockpit Foto: Egmond Vintage Wings Olav de With

F-16 vertrokken
Zoals u ongetwijfeld heeft meegekregen via de media, werd het vertrek van de laatste Leeuwarder F-16’s richting Volkel nog even ruw verstoord door een ongelukkig voorval met een Belgische F-16. Gelukkig kon de vlieger met succes gebruik maken van zijn schietstoel, en kwam hij er met slechts wat lichte verwondingen goed vanaf.

Afscheidsvlucht boven Sloten Foto: Ministerie van Defensie

Uiteindelijk vertrok het laatste 4-tje via de 11 Steden alsnog op 5 juli naar Volkel.

322 op weg naar IOC
Ondertussen hebben we ook al de F-021 het Friese luchtruim zien binnen vliegen. De geplande vulling met het aantal F-35’s waarmee het 322 Sqn de operationele status moet gaan behalen, nadert snel. De afronding van de belangrijke eerste fase van de conversie naar de F-35 is in zicht. Het squadron is nu volop aan het voorbereiden om in de laatste week van oktober met mens en materieel, onder de noemer ‘Frisian Lightning III’, de oversteek naar de deployment locatie in de Verenigde Staten te ondernemen. 8 F-35’s zullen met Air-to-Air Refueling de overtocht maken met een tussenstop in het noordoosten van de VS.

Vanaf de deployment basis zal een oefening in het kader van het behalen van de Initial Operational Capability (IOC) worden gedraaid, waar het squadron op al haar operationele capaciteiten zal worden getoetst. Bij voldoende resultaat, zal de politiek vervolgens over een F-35 eenheid kunnen beschikken om, indien noodzakelijk, waar ook ter wereld in te zetten.

U kunt zich ongetwijfeld voorstellen dat dit voor de Commandant, Luitenant-Kolonel Guido Schols, en zijn personeel een mooie uitdaging zal zijn om het jaar 2021 mee af te sluiten. Wij wensen hem en het volledige 322 Squadron dan ook heel veel succes met deze deployment. Happy Landings!!

F-35 achter de A330MRTT Foto: via 322 squadron

Partnerschap met 322 squadron
Ondanks alle drukte rond de conversie van het squadron, hebben wij op de achtergrond al wel succesvol overleg kunnen voeren met C-322 over de wederzijdse wens om een partnerschap op te starten tussen onze Noordelijke Regio en het 322 Sqn. Het streven is om zo spoedig mogelijk na terugkeer van 322 uit de VS een formele start te maken met dit partnerschap. De C-322 heeft aangegeven uit te kijken naar een hechte samenwerking met de onze KNVOL Regio, en hoopt in de toekomst veel van onze leden een inkijk te verschaffen over hoe het zijn squadron vergaat met de transitie naar een 5e generatie Luchtmacht met als middelpunt de gloednieuwe, nu al succesvolle F-35. Als een eerste activiteit in 2022 wil Schols ons komen vertellen over het uitdagende traject wat hij met zijn mensen heeft moeten doorlopen om de zo belangrijke IOC-status voor 322 te behalen. Voor het vervolg hebben we ook al enkele mogelijkheden voor meer intensieve samenwerking en uitwisseling besproken.

Foto: Ministerie van Defensie

Nieuwjaarsbijeenkomst
Voor januari hopen wij weer een nieuwjaarsbijeenkomst te mogen houden in de officiersmess van de vliegbasis Leeuwarden, zoals we dat ook met succes hebben mogen doen in 2020. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds opgepakt. Wij houden u op de hoogte.

Zo hopen wij in het nieuwe jaar ook weer onze traditionele Algemene Leden Vergadering voor de Regio Noord te kunnen organiseren. Enkele van onze bestuursleden hebben er alweer een 4 jaar termijn opzitten, en wij willen u graag laten mee beslissen over de voorgang.

Update D-XXI

Recentelijk is er al veel gepubliceerd over de D-XXI. Het toestel is zo goed als klaar om zijn eerste te vlucht te gaan maken. De problemen met de brandstoftoevoer lijken opgelost. Momenteel is het wachten op een aantal onderzoeken en vergunningen van het I.L. en T. Zo willen ze o.a. kijken hoeveel slijtage er is aan de motor nu deze een aantal uren gedraaid heeft. Ook moesten er berekeningen gemaakt worden omtrent de benodigde startbaanlengte. Dit zal zo’n 285 meter zijn terwijl de baan op Hoogeveen 1200 meter is. Wel is het nu zo dat wij steeds verder in de slecht weer periode komen; dit kan complicerend en vertragend werken, maar de geluiden zijn goed. Vanzelfsprekend kunt u nog steeds deelnemen aan de crowdfunding om daarmee dit mooie en unieke project financieel te ondersteunen via de link: https://www.doneeractie.nl/support-fokker-d-21-229-and-get-her-airworthy/-44174.

De stichting heeft de ANBI-status verkregen van de Belastingdienst. U giften kunt u aftrekken op uw belastingaangifte.
Namens de familie van Egmond alvast hartelijk dank.
KNVOL Regio Noord proud supporter of Egmond Vintage Wing Fokker D-XXI PH-XXI 229.

Foto: Egmond Vintage Wings Olav de With

Rest mij u een fijne en gezonde herfstperiode toe te wensen, waarbij wij natuurlijk hopen u meerdere keren te mogen ontmoeten tijdens onze activiteiten.

Alle foto’s tenzij anders vermeld: Alex Knoops

9

Namens het bestuur van de KNVOL Regio Noord

Anton den Drijver Kolonel-vlieger bd Voorzitter Regio Noord

Bestuur KNVOL Regio Noord
Anton den Drijver, Voorzitter
Hans Mijnheer, Secretaris
Harm Zijlstra, Penningmeester
Alex Knoops, Activiteiten Coördinator
Hille Oppedijk, Bestuurslid

10