Activiteiten regio Soesterberg

Wat is de actuele status, voor de Regio Soesterberg, van lezingen en evenementen?

 De lezing van Maarten Kaptein over “The Battle of Britain, The Glory of the Spitfire, The full story” proberen we als eerste lezing weer te organiseren. 

Helaas hebben we bericht gekregen van de Vliegbasis Leeuwarden dat tot hun grote spijt FRISIAN FLAG 2021 niet doorgaat. Dat heeft niet alleen te maken met COVID-19 maar ook met de status van het programma om met de F-35’s op die basis, ‘Initial Operational Capabilty (IOC) te bereiken. In 2022 staat de oefening wel weer op het programma. We verwachten dus dat onze regio er dan in 2022 wel bij kan zijn. Of dit betekent dat we in 2021 op enig moment toch nog een excursie naar de Vliegbasis Leeuwarden kunnen houden blijft onze aandacht houden.

Op donderdag 15 april 2021 zou 298 Squadron alsnog haar 75e verjaardag vieren en waren wij als partner uitgenodigd om naar de viering te komen op het 298 Squadron op de Vliegbasis Gilze-Rijen. Helaas heeft het squadron besloten om de viering ook in 2021 niet door te laten gaan. Er zal in de toekomst nog wel een reünie plaatsvinden maar daarbij zal dan niet meer worden teruggeblikt op het 75-jarig jubileum. Wij houden contact met het squadron over de mogelijkheden voor een bezoek. 
Daarbij kijken wij ook naar een geschikt moment om de nieuwe Chinooks 47F met z.g. CAAS-cockpit (Common Avionics Architecture System) te bezichtigen. Ook gaan we proberen een keer aanwezig te zijn bij het nachtvliegen. 

In 2020 waren we uitgenodigd om naar de Vliegbasis Eindhoven te komen om een bezoek te brengen aan 336 Squadron tijdens de oefening ORANGE BULL. Op dit moment is ons nog niet duidelijk of die oefening in 2021 nog doorgaat. We houden de vinger aan de pols om bij doorgaan de oefening te mogen bezoeken.  

In 2020 hadden wij gepland dat Kolonel Johan de Jongh, Commandant van het Centrum voor Mens en Luchtvaart (C-CML) ons in een lezing op de Bernhardkazerne zou bijpraten over de ontwikkelingen binnen het CML. Zodra we weer lezingen kunnen houden op de Bernhardkazerne gaan we deze weer inplannen.

In het kader van 75-jaar bevrijding hadden we enkele lezingen voorzien die daarop terugkijken. Een daarvan betreft de activiteiten van de Amerikaanse luchtmacht op 24 december 1944 door Sgt1 J.A. (Joost) de Raaf, Junior Instructeur Leerdock, Vliegbasis Volkel. Ook die gaan we alsnog inplannen zodra we weer naar de Bernhardkazerne mogen.

Datzelfde geldt voor de lezing van Robert-Jan Willekens die gediend heeft bij de KLu als officier-vlieger op o.a. de RF-104 en de F-16 van 306 Tactical Reconnaissance Squadron. Aansluitend heeft hij op de Boeing 777 gevlogen bij de KLM en Qatar Airways. Hij zet zich nu in voor Museum Bevrijdende Vleugels (MBV) in Best en de Traditiekamer ‘Typhoon’ op de Vliegbasis Volkel als suppoost en rondleider. Daar het MBV in Best gericht is op met name Market-Garden en door zijn eigen achtergrond als recce-vlieger heeft hij een lezing gemaakt met de titel “RECCE – Fotoverkenning Operation Market-Garden”.

Een lezing door het Hoofd Afdeling Helikopter Operaties (HAHO) van CLSK, Kolonel-vlieger Arts,staat ook nog steeds in de planning. In de lezing zal hij ons aangeven welke modernisering plannen zijn voorzien voor de diverse type helikopters van CLSK en wat daarvan op dit moment de status is. Tevens een blik op een nog verdere horizon.