Activiteiten regio Soesterberg

Programma 1e helft 2022

Nieuwjaarsbijeenkomst en lezing
Op maandagavond 17 januari houdt de KNVOL Regio Soesterberg zijn nieuwjaarsbijeenkomst gehouden op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Op die avond zal het Hoofd Afdeling Helikopter Operaties (HAHO) van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK), Kolonel-vlieger Peter “Mozes” Arts, een lezing verzorgen over de helikopterplannen van de Koninklijke Luchtmacht.

Excursie De Kooy
In februari, op een nog nader te bepalen datum willen we een bezoek brengen aan Maritiem Vliegkamp De Kooy. Het vliegkamp is onderdeel van het Defensie Helikopter Commando en de thuisbasis voor de NH90’s, de maritieme gevechtshelikopters van Defensie. De Kooy heeft ook een civiele functie: de Luchthaven Den Helder maakt gebruik van dezelfde baan, luchtverkeersleiding en andere vliegveldfaciliteiten. Offshore-helikopters die de olieplatforms op de Noordzee bevoorraden, maken bijvoorbeeld vaak gebruik van De Kooy. Het is dan ook een van de drukste militaire vliegvelden van Nederland. Met alle activiteiten op De Kooy is het vliegkamp ook belangrijk voor de lokale economie. Tijdens het bezoek is ook een bezoek aan de traditiekamer voorzien.

Lezing
Op maandagavond 21 maart geeft de heer Robert-Jan Willekens een lezing op de Bernhardkazerne. Hij heeft gediend bij de KLu als officier-vlieger op o.a. de RF-104 en de F-16 van 306 Tactical Recce Squadron en heeft aansluitend bij de KLM en Qatar heeft gevlogen op de Boeing 777. Hij zet zich nu in voor Museum Bevrijdende Vleugels (MBV) in Best en de Traditiekamer ‘Typhoon’ op de Vliegbasis Volkel als suppoost en rondleider. Daar het MBV in Best gericht is op met name Market-Garden en zijn achtergrond als recce-vlieger heeft hij een lezing gemaakt met de titel “RECCE – Fotoverkenning Operation Market-Garden”.

Excursie Eindhoven
In april, op een nog nader te bepalen datum, willen we een bezoek brengen aan het Air Mobility Command (AMC) van de KLu op de Vliegbasis Eindhoven. Het AMC is hèt centrum van militair luchttransport voor de Nederlandse Defensie. Het centrum in Eindhoven is 1 van 4 commando’s waarmee de luchtmacht haar organisatie via gebundelde slagkracht klaarstoomt voor de toekomst.

Lezing
Op maandagavond 16 mei is Sgt1 J.A. (Joost) de Raaf, Junior Instructeur, Leerdock, Vliegbasis Volkel, opnieuw bereid om een lezing te verzorgen op de Bernhardkazerne over de activiteiten van de Amerikaanse luchtmacht op 24 december 1944.

Regio Barbecue
In plaats van het regiodiner plannen wij, voor de verandering, op zaterdagmiddag 18 juni een Barbecue (BBQ). Wel weer op de traditionele locatie, restaurant ‘De Soester Duinen’ in Soest. Nu eens zonder gastspreker maar uiteraard wel met een woordje van onze voorzitter.