Activiteiten regio Noord

Programma Regio Noord 2019

14 en 15 juni 2019  Busvervoer Leden Regio Noord Luchtmachtdagen 2019 Vlb Volkel

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni worden op de Vliegbasis Volkel de Luchtmachtdagen
gehouden. In overleg met het landelijk bestuur zal worden bekeken hoe de KNVOL wordt gefaciliteerd. Op vrijdag 14 juni 2019 wordt busvervoer ingezet. Voordeel u wordt op het veld afgezet en vertrekt ook weer van deze locatie. Opstappunten en tijden worden nog bekend gesteld.
Aanmelding sluit op 14 mei 2019.
De kosten voor leden/gezinsleden bedragen € 15,- p.p., introducees betalen € 20,-. (introducees alleen als er plaats beschikbaar is. Leden/gezinsleden hebben voorrang.
De opstaptijden en punten voor de busreis naar Volkel op 14 juni 2019 zijn: 06.30 uur Transferium Drachten, om 07.00 uur Transferium Hoogkerk en om 08.00 uur de Lichtmis, aankomst Volkel 10:00 uur. Vertrek vanaf Volkel 16:00 uur.
Wij verzoeken de leden die zich hebben opgegeven ook een mailtje te willen sturen naar onze secretaris Hans Mijnheer, email noordsecretaris@onzeluchtmacht.nlof telefonisch contact met hem op te willen nemen op nummer 06-30717722. Wilt u in dit bericht svp vermelden Naam, Voorletters, lidnummer, woonplaats en 06-nummer. Wij missen hopelijk daardoor niets en wij kunnen u dan ook bereiken bij evt. vertragingen of calamiteiten

20 juni 2019Bezoek museum Vliegbasis Deelen en Glider Museum Wolfheze
Op deze dag hebben wij een bezoek gepland aan het museum Vliegbasis Deelen op de kop van Deelen. In het museum is veel te zien over de ontwikkeling van Deelen, het gebruik door de Duitsers als een van de grootste nachtjager velden in Europa, de bevrijding en het gebruik door de Koninklijke Luchtmacht.
Wij zullen een rondleiding door het museum krijgen. Het bezoek is inclusief een lunch. Daarna zullen wij een rondrit maken over de basis (Optioneel). Daarnaast zullen wij ook enkele voormalige objecten kunnen bezoeken buiten de basis, zoals de Wärmehalle, legeringsgebouwen en de Diogenis bunker waar wij helaas niet in kunnen. Alle voormalige Duitse gebouwen hebben momenteel een monument status.
Na de middag zijn wij van plan het Glidermuseum in Wolfheze te bezoeken, waar u het verhaal kunt zien van de Geallieerde luchtlandingen rond Arnhem in 1944.
De kosten voor leden/gezinsleden zijn € 20,00 p.p. en € 30,00 p.p. voor introducees incl. lunch. Dit bedrag kunt u overmaken naar rekening NL96 RABO 0335 7996 20 t.n.v. KNVOL regio Noord, onder vermelding van “Deelen” en uw naam, lidmaatschapsnummer. Wilt u bij de aanmelding op website uw telefoonnummer en paspoort, ID kaartnummer of rijbewijsnummer met daarbij vermeld de datum van afgifte en de geldigheidsdatum en telefoonnummer opgeven en voor de introducees ook graag de naam en geboortedatum. Uw aanmelding is pas geldig zodra het verschuldigde bedrag bij de KNVOL is ontvangen.
Wilt u uw legitimatiebewijs bij u dragen er kan tijdens het bezoek van militaire objecten om gevraagd worden. 
De opstapplaatsen voor de bus zijn (onder voorbehoud) 06:30 uur Transferium Drachten bij van de Valk, 07:00 uur Transferium Hoogkerk, 08:00 uur Afslag 22 de Lichtmis langs de A-28.
Graag opgeven voor maandag 20 mei 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/

27 juni 2019Regio BBQ Vliegveld Hoogeveen met bezoek aan het restauratieproject van de Fokker D-21 van Jack van Egmond en Tom Wilps
Op 27 juni organiseren wij onze Regio BBQ in Hoogeveen. Dit komt in de plaats van het traditionele Regio diner in Leeuwarden dat dit jaar vanwege operationele en organisatorische redenen niet door kon gaan.
Een prima gelegenheid om kennis te maken met elkaar, even bij te praten onder het genot van een drankje en een hapje.
Wij beginnen met een drankje en een hapje. Hierna zullen wij de Fokker D-21 kunnen bezichtigen die momenteel wordt gerestaureerd en vliegwaardig wordt gemaakt. Het is de bedoeling dat dit toestel volgend jaar zijn eerste vlucht maakt. Een voorwaar uniek project van Neerlands trots van de LVA in 1940. Wij zijn heel blij dat Jack van Egmond en Tom Wilps dit voor onze vereniging willen doen.
Daarna hopen wij dat iedereen flinke trek heeft gekregen en starten wij met de BBQ.
De kosten voor leden/gezinsleden en introducees zijn € 25,00 p.p. Dit bedrag kunt u overmaken naar rekening NL96 RABO 0335 7996 20 t.n.v. KNVOL regio Noord. Uw aanmelding is pas geldig zodra het verschuldigde bedrag bij de KNVOL is ontvangen.
Wij beginnen op 27 juni 2019 om 16:30 uur. Locatie: restaurant Fly en Food, Plesmanstraat 4, 7903 BE Hoogeveen. Graag opgeven voor donderdag 20 juni 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/

25 september 2019Lezing door Jan der Kinderen over de A330MRTT
De heer Jan der Kinderen is momenteel werkzaam bij de NATO, Support and Procurement Agency, als MMF Support Manager. Als zodanig is hij betrokken bij de introductie van het nieuwe A330MRTT tankvliegtuig waarvan de Klu er twee heeft besteld. De eerste zal medio volgend jaar worden afgeleverd. De tankers zullen gaan vliegen vanaf Eindhoven en Wahn (Köln-Bonn) in een Navo tankerpool. Samen met Duitsland, Luxemburg, Noorwegen en België zijn er 8 van deze toestellen besteld met een optie op nog eens 3 stuks.
De presentatie zal uit drie onderdelen zijn opgebouwd. Eerst een (promotie) filmpje van de A330 MRTT, daarna gaat de spreker in op het MRTT programma waar Nederland de lead in heeft (de MMF),  en de avond wordt afgesloten met een filmpje over de ombouw van een standaard A330 verkeersvliegtuig naar een A-330 MRTT militaire tankeruitvoering.
Locatie: restaurant Fly en Food, Plesmanstraat 4, 7903 BE Hoogeveen, aanvang 19:30 uur zaal open 19:00 uur. Kosten voor leden/gezinsleden € 5,- en voor introducees € 7,50 ter plaatse te voldoen aan een van de aanwezige bestuursleden. Dit bedrag is incl. koffie en appelgebak.Graag opgeven voor maandag 22 september 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/

5 oktober 2019Fietstocht voormalige vliegbasis Soesterberg en bezoek aan NMM met rondleiding
Zaterdag 5 oktober 2019 gaan wij op eigen gelegenheid naar Soesterberg. Wij starten de morgen met een fietstocht onder leiding van een gids van Utrechts Landschap. Al fietsend gaan wij over een deel van de voormalige vliegbasis. Hierbij kunnen wij een aantal van de nog aanwezige Amerikaanse infrastructuur bekijken en bezichtigen. Zo gaan wij kijken in de commandobunker 600, in de ondergrondse legering, in een shelter, in de munitieopslagbunkers en bij de brandstofheuvel. Ook bezoeken wij bij het monument waar op 19 november 1942, 33 verzetsstrijders zijn gefusilleerd nabij de voormalige Duitse schietbanen.
Hierna kunt u de lunch gebruiken in het restaurant van het NMM (niet inbegrepen) of uw eigen lunchpakket nuttigen.
Na de middag bezoeken wij het NMM. Hier zullen wij een rondleiding krijgen onder leiding van een deskundige gids. U zult ruim de gelegenheid hebben de collectie te bekijken en daarbij de nodige vragen kunnen stellen aan de aanwezige gids van het museum.
Zoals beschreven gaat u op eigen gelegenheid naar Soesterberg. Neemt u daarbij vooral uw eigen fiets mee als u daar gelegenheid toe heeft. Er kunnen in Soesterberg op eigen kosten ook fietsen worden gehuurd voor € 7,50 p/st.
Wij verzamelen om 9:30 uur bij TCS Fietsen aan de Rademakerstraat 1 te Soesterberg. Zowel aan de Rademakerstraat als om de hoek bij de Kampweg is voldoende parkeer gelegenheid aanwezig. De mensen die een fiets wil huren kunnen deze dan ophalen. Gezamenlijk fietsen wij dan naar het NMM waar onze begeleider ons zal opwachten. Na afloop van de fietstoer fietsen wij weer terug naar TCS Fietsen waar u de fiets weer kan inleveren. Hierna gaan wij met de eigen auto’s naar het NMM. Hierna kunt u op eigen kosten lunchen waarna wij het NMM bezoeken. De toegang voor deelnemers die in het bezit zijn van een museumjaarkaart, defensiepas, veteranenpas, Rembrandtpas, ICOM pas, militaire oorlogs & dienstslachtofferspas en postactievenpas is gratis. Wij willen u dan ook verzoeken deze mee te nemen als u een van deze passen bezit. Voor de overige deelnemers bedraagt de entree € 15,- en bij een groep van meer dan 10 personen € 11,50,- p.p. (eigen rekening). Wij zullen daar een groepsrondleiding krijgen. Wellicht kunt u carpoolen met een deelnemer uit uw omgeving
De kosten voor leden/gezinsleden en introducees zijn € 7,50 p.p. (dit is inclusief de rondleidingen) Dit bedrag kunt u overmaken naar rekening NL96 RABO 0335 7996 20 t.n.v. KNVOL regio Noord, onder vermelding van “Soesterberg” en uw naam, lidmaatschapsnummer. Wilt u bij de aanmelding uw telefoonnummer opgeven en voor de introducees ook graag de naam en geboortedatum, of u een fiets wilt huren en/of bent u in het bezit van één van de boven vermeldde passen.. Uw aanmelding is pas geldig zodra het verschuldigde bedrag bij de KNVOL is ontvangen. Graag opgeven voor maandag 16 september 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/

9 oktober 2019 Lezing door de commandant van het 306sq Lt-Kol. Boudewijn Roddenhof over de introductie van de MQ-9A Reaper bij het 306sq
Wij zijn zeer vereerd dat de commandant van het sinds afgelopen jaar op Leeuwarden heropgerichte  306 sq. ons deze avond iets wil vertellen over de voorbereidingen op en de taken en de missie van dit squadron en het nieuwe toestel, de MQ-9A Reaper, dat vanaf volgend jaar bij dit squadron zal binnen stromen, en de opleidingen op Holloman AFB in de Verenigde Staten.  Het zal ongetwijfeld een boeiende avond worden 
Locatie: BIC Vliegbasis Leeuwarden, aanvang 19:30 uur zaal open 19:00 uur. Kosten leden/gezinsleden € 2,50 en voor introducees € 5,00 ter plaatse te voldoen aan een van de aanwezige bestuursleden.Graag opgeven voor dinsdag 1 oktober 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/

24 oktober 2019 Excursie naar de vliegbasis Volkel
Deze dag zullen wij een bezoek brengen aan die andere Nederlandse fighterbasis, de Vliegbasis Volkel, thuisbasis van het 311 en 313sq. Daarnaast zullen wij de traditiekamer Typhoon bezoeken, en een bezoek brengen aan het HVV project waar men momenteel bezig is om een Nederlandse F-104G Starfighter, de D-8114, weer in vliegwaardige conditie te brengen.
Een lunch is bij het bezoek inbegrepen.
De kosten voor leden/gezinsleden zijn € 20,00 p.p. en € 30,00 p.p. voor introducees. 
Dit bedrag kunt u overmaken naar rekening NL96 RABO 0335 7996 20 t.n.v. KNVOL regio Noord, onder vermelding van “Volkel” en uw naam, lidmaatschapsnummer. Wilt u bij de aanmelding op website uw telefoonnummer en paspoort, ID kaartnummer of rijbewijsnummer met daarbij vermeld de datum van afgifte en de geldigheidsdatum opgeven. Voor de introducees ook graag de naam en geboortedatum opgeven svp. Uw aanmelding is pas geldig zodra het verschuldigde bedrag bij de KNVOL is ontvangen.
Wilt u uw legitimatiebewijs bij u dragen tijdens het bezoek er kan tijdens het bezoek van militaire objecten om gevraagd worden.
De opstapplaatsen voor de bus zijn (onder voorbehoud) 06:30 uur Transferium Drachten bij van de Valk, 07:00 uur Transferium Hoogkerk, 08:00 uur Afslag 22 de Lichtmis langs de A-28.Graag opgeven voor dinsdag 24 september 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/

14 november 2019Lezing door Maj. (b.d.) Arthur Jongeneelen oud vlieger op de C-130H Hercules bij het 336sq en oud jachtvlieger bij de Klu.
Arthur Jongeneelen zal ons deze avond onder titel “C-130 Hercules operations, Wapenplatform of vliegtuig”vertellen over de C-130 Hercules. Dit gaat niet zozeer over hoe groot, hard, hoog, ver et cetera dit toestel kan vliegen maar over de dagelijkse avonturen en gebruik van deze machine. 
De heer Jongeneelen houdt zich nu bezig met vrijwilligerswerk op diverse gebieden zoals zweefvliegveiligheid, de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, suppoost bij diverse militaire luchtvaart musea, veteranenclubs, Rode Kruis voorlichting en nu ook de Air Cadets.
Locatie: BIC Vliegbasis Leeuwarden, aanvang 19:30 uur zaal open 19:00 uur. Kosten € 2,50 en voor introducees € 5,00 ter plaatse te voldoen aan een van de aanwezige bestuursleden.Graag opgeven voor maandag 4 november 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/

19 november 2019 Excursie naar de vliegbasis Geilenkirchen (AWACS)
Wij brengen een bezoek brengen aan de NAEWC op  de Vliegbasis Geilenkirchen, die vliegen met de welbekende E-3A Awacs toestellen. Met een beetje geluk zullen wij ook nog een aantal KC-135R Stratotankers kunnen zien van de USAF die hier op rotatiebasis gestationeerd zijn. Vanwege medisch risico is het helaas niet toegestaandat personen met een pace-maker dit veld bezoeken. Doet u dit ook niet want als er desondanks iets gebeurd bent u niet verzekerd en is het uw eigen risico. Het maximaal aantal deelnemers is 30 personen, bij een hoger aantal aanmeldingen wordt er geloot maar gaan leden voor.  Een lunch is bij het bezoek inbegrepen.
De kosten voor leden/gezinsleden zijn € 20,00 p.p. en € 30,00 p.p. voor introducees. Dit bedrag kunt u overmaken naar rekening NL96 RABO 0335 7996 20 t.n.v. KNVOL regio Noord, onder vermelding van “Geilenkirchen” en uw naam en lidmaatschapsnummer Wilt u bij de aanmelding op website uw telefoonnummer en paspoort of ID kaartnummer met daarbij vermeld de datum van afgifte en de geldigheidsdatum opgeven.(Omdat dit een buitenlandse excursie is, is een rijbewijsnummer helaas niet geldig). Voor de introducees graag ook de naam en geboortedatum opgeven. Uw aanmelding is pas geldig zodra het verschuldigde bedrag bij de KNVOL is ontvangen.
Wilt u uw legitimatiebewijs bij u dragen tijdens het bezoek er kan tijdens het bezoek aan militaire objecten om gevraagd worden.
De opstapplaatsen voor de bus zijn (onder voorbehoud) 06:00 uur Transferium Drachten bij van de Valk, 06:30 uur Transferium Hoogkerk, 07:30 uur Afslag 22 de Lichtmis langs de A-28.
Graag opgeven voor vrijdag 18 oktober 2019 via de website van de KNVOL onder het tabblad evenementen; https://onzeluchtmacht.nl/au-calendar/